Bijzondere tulp in poliostrijd

Rotaryclub Zoetermeer-end-polio-now-tulpNog t/m 15 november te koop: in de strijd tegen polio verkopen de Nederlandse Rotaryclubs een heel bijzondere tulp.  Zoals Rotaryclub Zoetermeer-Zegwaart wiens voorzitter de mooiste foto (zie afgebeeld) van de stoere roodgele tulp maakte. De tulp is een unieke kweek die in 2014 na het winnende veilingbod omgedoopt werd in de End Polio Now-tulp en wordt voor het derde achtereenvolgende jaar verkocht in doosjes van 25 stuks à 15 euro. Van dit bedrag gaat ruim 10 euro naar het goede doel. Dankzij de ‘verdriedubbelaar’ van de Bill & Melinda Gates Foundation levert elk doosje ruim 31 euro op voor poliobestrijding. De tulp bloeit inmiddels op talloze plaatsen wereldwijd.

Grote vaccinatiecampagne bij nieuw poliogeval

Rotaryclublid Op Seyst te Zeist druppelt het poliovaccin (India)

In 1985 nam Rotary International de strijd tegen polio op met wereldwijd per jaar 350.000 nieuwe poliogevallen. In 2015 waren dit er nog 74 in slechts twee landen (Pakistan en Afghanistan). Elk nieuw poliogeval wordt beschouwd als een epidemie; er wordt dan direct een grote vaccinatiecampagne gestart. Daarvoor is nog steeds veel geld nodig. De End Polio Now-tulpenbollen helpen daarbij.